Historie

Skûtsjes werden gebouwd als vrachtschepen en waren bestemd voor het transport van turf, aardappelen, graan, bieten en mest op de noordelijke binnenwateren. De skûtsjes onderhielden meestal een vaste dienst tussen een dorp van herkomst en een bepaalde stad of een aantal steden waar een belangrijke markt was, zoals in Leeuwarden, Sneek of Bolsward.

Een skûtsje behoort tot de grote familie van de tjalken. Het heeft een plat breed vlak, ronde kimmen, breed berghout welk uitloopt in robuuste stuiten op de ronde kop en kont, gebogen voorsteven, rechte achtersteven en een vloeiende zeeg.

Het skûtsje de Lonneke werd gebouwd in 1908 in opdracht van Jan M. de Groen op de werf van Haike Pieter van der Werff op Langewijk. Dit mooie gelijnde schip had na de bouw de ‘ouderwetse’ Dokkumer maten van 3,43 bij 14,98 meter. Het schip werd te water gelaten onder de naam ‘Twee Gebroeders’.

Sinds het jaar 1999 is Jappie Bandstra eigenaar van het skûtsje en is de naam van het skûtsje de Lonneke. Sindsdien dient de Lonneke als wedstrijdskûtsje aan de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen.