Skûtsje

Het skûtsje de Lonneke werd gebouwd in 1908 in opdracht van Jan M. de Groen op de werf van Haike Pieter van der Werff op Langewijk. Dit mooie gelijnde schip had na de bouw de ‘ouderwetse’ Dokkumer maten van 3,43 bij 14,98 meter. Het schip werd te water gelaten onder de naam ‘Twee Gebroeders’.

Sinds het jaar 1999 werd Jappie Bandstra eigenaar van het skûtsje en is de naam van het skûtsje veranderd naar ‘Lonneke’. Sindsdien dient de Lonneke als wedstrijdskûtsjeaan de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen.

In 2009 is schipper Jilles Bandstra, toen 19 jaar, als zoon van Jappie Bandstra begonnen met een project om zijn droom uit te laten komen: kampioen worden in dehoogste klasse van de IFKS; de A-klasse, met het skûtsje De Lonneke.

In het eerste jaar werd er meteen succes geboekt, kampioen in de C-klasse. Het jaar daarop werd er in de B-klasse meteen promotie afgedwongen naar de A-klasse. Helaas was de combinatie van schipper en schip op dat moment nog niet goed genoeg om in de A-klasse te blijven. In 2012 werd er daarom wederom in de B-klasse gezeild ende jaren daarop bleef de Lonneke strijden om terug te keren naar de A-klasse.

In 2016 startte de Lonneke met een bijna gehele nieuwe bemanning en wisten voor alsnog in 2016 een vijfde plek te bemachtigen in de IFKS B-Klasse. Ook in de jaren die volgden, deed de Lonneke het goed. In het voorseizoen werden er regelmatig prijzen gepakt en tijdens IFKS werd er vaak bovenin het klassement gezeild.

Nu is het dan weer zover: Deze ambitieuze schipper en zijn bemanning staan weer in de A-Klasse van 2019! Iedereen is super enthousiast en blij verrast door dit nieuws! Doordater in de grote A-klasse meerdere schippers stoppen met skûtsjesilen, komen er plekkenvrij voor B-klasse skûtsjes. “We nemen met (gezonde) spanning de stap naar de A-klasse en willen deze uitdaging met beide handen aangrijpen. Wij kijken er naar uit!”